jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orientalny makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dania z akcentem orientalnym mają tą zaletę, że przygotowuje się je bardzo szybko. Dlatego też często goszczą u mnie w domu.

Orientalny makaron Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orientalny makaron

 

  • Składniki na 3-4 porcje:
  • Jeden podwójny filet z kurczaka,
  • 1 marchew,
  • 0,5 selera,
  • 1 średniej wielkości por,
  • 150 g makaronu Vermicelli z fasoli mung,
  • Olej arachidowy do smażenia,
  • marynaty orientalnej Kamis,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • Świeżo mielony pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Orientalny makaron
Filet kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą. Odstawiamy go na około 2 godziny do chłodu (do lodówki). Po tym czasie smażymy na oleju do miękkości. Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim warzywa. Pora kroimy w cienkie plasterki i także dodajemy do jarzyn. Dodajemy do nich sos sojowy oraz pieprz. Gdy warzywa są już gotowe dodajemy do nich wcześniej przygotowanego kurczaka. Razem dokładnie łączymy. Między czasie makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i dodajemy do warzywnej mieszanki. Całość jeszcze chwilkę podgrzewamy (2-3 minuty). Porcjujemy na talerze. Podajemy na ciepło.
Orientalny makaron
Starte na tarce jarzyny obsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pory
Orientalny makaron
Do miękkich warzyw dodajemy przysmażonego wcześniej fileta
Orientalny makaron
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu
Orientalny makaron
Makaron łączymy z przygotowanymi warzywami.