Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Ośmiorniczki z solą i pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

coś śródziemnomorskiego dla każdego

Ośmiorniczki z solą i pieprzem

Składniki:

Ośmiorniczki z solą i pieprzem

 

  • łyżki grubej soli morskiej, 2 łyżki pieprzu ziarnistego, 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ośmiorniczki z solą i pieprzem
Zgniatamy lekko w moździerzu sól z pieprzem (nie na proszek, ale by było trochę rozdrobnione; użycie przypraw mielonych będzie trochę gorsze, ale nie będzie przestępstwem ;), pomieszać je w mocnym woreczku foliowym (np. do mrożonek) ze skrobią, dorzucić pokrojoną ośmiornicę/ośmiorniczki, dobrze wymieszać. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć ośmiorniczki partiami, otrzepując nadmiar mąki, po ok. 1-1,5 minuty (nie więcej!) na partię. Oleju jest tyle, że nie powinno być potrzeby obracania (choć można). Zdejmować usmażoną ośmiornicę na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi do osączenia. Podawać skropione cytryną i - zgadzam się z Nigellą - jeść najlepiej palcami.