Sposób przygotowania:
Ośmiorniczki z solą i pieprzem
Zgniatamy lekko w moździerzu sól z pieprzem (nie na proszek, ale by było trochę rozdrobnione; użycie przypraw mielonych będzie trochę gorsze, ale nie będzie przestępstwem ;), pomieszać je w mocnym woreczku foliowym (np. do mrożonek) ze skrobią, dorzucić pokrojoną ośmiornicę/ośmiorniczki, dobrze wymieszać. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć ośmiorniczki partiami, otrzepując nadmiar mąki, po ok. 1-1,5 minuty (nie więcej!) na partię. Oleju jest tyle, że nie powinno być potrzeby obracania (choć można). Zdejmować usmażoną ośmiornicę na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi do osączenia. Podawać skropione cytryną i - zgadzam się z Nigellą - jeść najlepiej palcami.