SUPERPRZEPIS

Lodowe ciasto stracciatella

  • 9
  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Lodowe ciasto stracciatella Więcej zdjęć (2)

Włoski deser Stracciatella Tortoni Cake - naprawdę wyśmienity.

Składniki:

Lodowe ciasto stracciatella

 

  • spód:

 

  • 2/3 szklanki drobno zmielonych ciasteczek amaretti (około 20 szt)
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki stopionego masła

 

  • góra:
  • 3 duże białka, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • fix do śmietany
  • łyżka likieru Amaretto (niekoniecznie)
  • 100g startej gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych przyprażonych

Sposób przygotowania:

Lodowe ciasto stracciatella
Formę najlepiej keksówkę (12x25) wyłożyć papierem do pieczenia tak by brzegi z krótszej strony wystawały na zewnątrz. Wymieszać razem ciasteczka, zmielonych migdały oraz masło, następnie wyłożyć masą dno keksówki. Włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder. Śmietanę ubić także na sztywno, dodać fix. Do białek dodać śmietanę, startą czekoladę i likier wymieszać wszystko delikatnie. Wyjąć keksówkę z zamrażalnika, na zmrożony spód wyłożyć masę. Wygładzić wierzch, posypać płatkami migdałów. Ponownie włożyć do zamrażalnika na około 3 godzin. Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie za wystający papier, odkleić ciasto od papieru i przełożyć na talerz. Pokroić na trójkąty. Można podać z sosem np czekoladowym lub fudge.
Lodowe ciasto stracciatella
Włoski deser lodowy stracciatella o smaku amaretto