VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Lodowe serce z kajmakiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rewelacyjne lody na upalne dnie. Taki deser możemy również przygotować na specjalne okazje np. urodziny czy walentynki.

Lodowe serce z kajmakiem i orzechami

Składniki:

Lodowe serce z kajmakiem i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Lodowe serce z kajmakiem i orzechami
Przygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy kajmak i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem (tak jak na kogel mogel). W trzeciej ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Truskawki (mogą być mrożone lub inne owoce) blendujemy na gładką masę. Wszystkie składniki wraz z orzechami laskowymi przekładamy do ubitej śmietanki. Mieszamy bardzo delikatnie silikonową szpatułką, aby masa nam nie opadła.

Masę przelewamy do foremki w kształcie serca (21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godziny.

Przed podaniem lody wyjmujemy chwilkę wcześniej, aby można je było pokroić. Możemy je również polać sosem kajmakowym (wymieszane 3 -4 łyżki kajmaku z łyżką mleka). 

Tagi:

jajko jajka