Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Lodowiec - hit lat 90-tych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jedno z moich pierwszych ciast na zimno, które często robiłam i przyrządzam do dziś. Wielki hit lat 90-tych.

Lodowiec - hit lat 90-tych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lodowiec - hit lat 90-tych

Masa:

  • masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną)
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru (nie co mniej)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • 2-3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka
  • owoce

Sposób przygotowania:

Lodowiec - hit lat 90-tych

Galaretka:

Galaretkę przyrządzić wg przepisu z opakowania, tylko zamiast 500 ml użyć 400 ml wody.

Masa:

Żółtka z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z proszkiem budyniowym.
Masę żółtkową przelać do gotującego się mleka i mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania się całości.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło zmiksować do białości i połączyć z zimnym budyniem.
(Najlepiej go dodawać po 1 łyżce.)
Otrzymany krem podzielić na dwie równe części, a jedną z nich wymieszać z kakao.

Całość:

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami uprzednio namoczonymi w lekko ściętej galaretce.
Na biszkoptach rozsmarować jasny krem, ułożyć warstwę ciastek (namoczonych w galaretce) i ponownie umieścić krem - ciemny.
Na końcu poukładać owoce i całość zalać pozostałą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce.

Lodowiec - hit lat 90-tych
Do masy najlepiej użyć masła, a nie margaryny.