Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Łatwa polewa kakaowa do ciast i deserów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszna kakaowa polewa do ciast i deserów, zawsze wychodzi i zawsze się sprawdza. Nadaje smakołykom dodatkowych walorów - polecam!

Łatwa polewa kakaowa do ciast i deserów

Składniki:

Łatwa polewa kakaowa do ciast i deserów

 

  • 3y łyżki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki wody lub mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Łatwa polewa kakaowa do ciast i deserów


  1. Do garnuszka wrzucamy masło i cukier. Czekamy aż masło się stopi, dokładnie mieszamy rozpuszczając w nim cukier.


  2. Dodajemy czubatą łyżkę kakao oraz dwie łyżki wody lub mleka, mieszamy dokładnie, trzymając cały czas garnek na małym ogniu.




Polecam wersję z mlekiem, aczkolwiek ta z wodą nie jest wcale gorsza. Kiedy zabulgocze, zdejmujemy z ognia.



Polewa jest wystarczająco gęsta, wystarcza na pokrycie powierzchni ciasta upieczonego w małej tortownicy. W razie potrzeby ilość składników można podwoić, jeśli zaś chcemy by polewa była bardziej płynna, wystarczy dodać odrobinę więcej wody czy mleka.