SUPERPRZEPIS

Łazanki z grzybami i kapustą

  • 9
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Łazanki z grzybami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Bardzo lubię to danie, zazwyczaj dodawałam pieczarki. Ale po modyfikacji i dodaniu ryby danie jest równie smaczne.

Składniki:

Łazanki z grzybami i kapustą

 

  • 1/3 opakowania makaronu łazanki,
  • 1/2 kg kapusty kiszonej,
  • 20 dag suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchew
  • 2 ząbki,
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 1 duży dorsz,
  • 2 papryki czerwone,
  • sól,
  • 1 papryczka chili
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Łazanki z grzybami i kapustą

Przygotowanie warzyw

Łazanki z grzybami i kapustą
Marchewki powinny być pokrojone w miarę równą kostkę.

Marchewki oczyszczamy i obieramy, kroimy w średnią kostkę.

Przygotowanie papryk

Łazanki z grzybami i kapustą
Papryki powinny być pokrojone w paski, a chili w kosteczkę.

Papryki kroimy w nierówne kształty, chili kroimy bardzo drobno.

Gotowanie

Łazanki z grzybami i kapustą
Wszystko powinno gotować się pod przykryciem.

Dokładnie wypłukaną kapustę kiszoną wkładamy do dużego garnka. Zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 20 minut. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy kolejne 20 minut.
Wrzucamy czosnek w całości oraz koncentrat. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Następnie dodajemy cebulę papryki oraz chili, gotujemy kolejne 20 minut.

Gotowanie

Łazanki z grzybami i kapustą
Wszystko powinno się jeszcze zagotować kilka minut.

Grzyby należy wymoczyć w szklance wrzątku, a potem pokroić na małe części, przełożyć do garnka razem z zalewą. Dodajemy rybę w kawałkach wyfiletowaną. Gotujemy 3 minuty i podajemy razem z ugotowanymi łazankami.


Tagi:

kapusta