bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Łamańce i auguompień

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobre i sprawdzone. Polecam. Smacznego

Łamańce i auguompień

Składniki:

Łamańce i auguompień

 

  • 30 dag mąki, 10 dag tłuszczu, 10 dag cukru pudru, Z jaja, 2—3 łyżki śmietany
  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, pokrajać w kwadraty i upiec. Łamańce podaje się w czasie wigilii na północnych krańcach Podlasia do wody z makiem, zwanej aguompieniem.
  • Aguompień:
  • Szklanka maku, litr wody, cukier do smaku, by płyn był słodki (około l szklanki)

 

Sposób przygotowania:

Łamańce i auguompień
Sparzyć mak lub namoczyć na kilka godzin, następnie zemleć go lub utrzeć w donicy. Można przemleć nawet 3—4 razy. Zmielony mak dodać do przegotowanej wody, posłodzić i wystudzić. Można dodać rodzynki. Po¬daje się w szklankach lub salaterkach jako zimny napój razem z łamańcami. Łamańce można wrzucić do szklanek tuż przed podaniem lub podać na oddzielnym naczyniu i wówczas każdy sam wrzuca do szklanki.