mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Langosze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Langosze to węgierska przekąska - placuszki z ciasta drożdżowego podawane na słono z kwaśną śmietaną i serem żółtym.

Langosze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Langosze

 

 

Sposób przygotowania:

Langosze
Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, odstawiam do ostudzenia, rozgniatam tłuczkiem. Dodaje pozostałe składniki. Drożdże świeże mieszam z letnim mlekiem i dodaję do reszty. Zagniatam ciasto i zostawiam do wyrastania na godzinę. Po tym czasie wyjmuję ciasto i dziele na mniejsze części. Formuję placki, raczej cienkie, wielkości dłoni. Układam na rozgrzanym głębokim oleju na patelni. Smażę z obydwu stron na złocisty kolor, podaje z kwaśną śmietaną i startym żółtym serem.
Langosze
Ugotowane ziemniaki rozgniatam za pomocą tłuczka na gładką masę
Langosze
Zagniatam ciasto ze wszystkich składników, odstawiam na wyrośnięcia
Langosze
Ciasto dzielę na 12 części i każdą wałkuję na wielkość dłoni
Langosze
Placuszki smażę na rozgrzanym głębokim oleju na patelni

Tagi:

sery ser