nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Lasagne z kiełbasą i czerwoną fasolką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Solidnie doprawiona, aromatyczna makaronowa zapiekanka ze smakowitymi dodatkami.

Lasagne z kiełbasą i czerwoną fasolką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z kiełbasą i czerwoną fasolką.

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z kiełbasą i czerwoną fasolką.
Na samym początku ugotować płaty lasagne w osolonej wodzie starając się, aby wyszły al dente, nie rozgotowały się. Ugotowane płaty makaronu odcedzić i zostawić chwilę do przestygnięcia. Kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek obsypując podczas podsmażania solidną dawką lubczyku i oregano. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na jego spodzie ułożyć dwa plastry makaronu lasagne, które przykryć dwoma plastrami żółtego sera. Fasolkę z puszki odcedzić i opłukać, a następnie przełożyć na ułożone wcześniej na spodzie naczynia plastry makaronu i sera. Ząbki czosnku drobno posiekać i połową z całej posiekanej ilości czosnku posypać wyłożoną czerwoną fasolę. Na fasoli z czosnkiem ułożyć kolejne dwa płaty makaronu i na nie kolejne dwa plastry sera. Na drugą ułożoną warstwę sera i makaronu wyłożyć wcześniej podsmażoną kiełbasę. Na wierzchu kiełbasy ułożyć końcową warstwę ostatnich dwóch płatów makaronu lasagne i na sam wierzch położyć trzy plastry żółtego sera. Zapiekankę posypać z góry resztą posiekanego czosnku i słodką, mieloną papryką. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez 25 minut pod przykryciem i przez kolejne 5 minut na koniec zdejmując wieko żaroodpornego naczynia.
Lasagne z kiełbasą i czerwoną fasolką.
Podsmażana na oliwie z oliwek wiejska kiełbasa solidnie obsypana przyprawami.
Lasagne z kiełbasą i czerwoną fasolką.
Żaroodporne naczynie wysmarowane masłem z ułożonym na spodzie makaronem lasagne i żółtym serem.
Lasagne z kiełbasą i czerwoną fasolką.
Ułożona na makaronie i żółty serze czerwona fasolka z dodatkiem posiekanego czosnku.
Lasagne z kiełbasą i czerwoną fasolką.
Kolejna warstwa lasagne z ułożonej na płatach makaronu i sera podsmażonej wiejskiej kiełbasy.