Ann

Ann

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Leczo z kiełbaską i groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dla każdego kto lubi dobrze i konkretnie zjeść. Szybkie danie i niewymagające specjalnej wprawy w gotowaniu.

Leczo z kiełbaską i groszkiem

Składniki:

Leczo z kiełbaską i groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Leczo z kiełbaską i groszkiem
Cebulkę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Kiełbaskę pokroić w pół-talarki, i dodać do cebuli. Dobrze podsmażyć, aż tłuszcz się wytopi i będzie lekko chrupiąca. Na patelnię dodajemy odsączony groszek i wszystko dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy, uważając aby danie nie było zbyt kwaśne. Jeśli sos ma być bardziej rzadki dolewamy troszkę bulionu wołowego, ale nie jest to konieczne. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Gorące danie posypujemy startym żółtym serem. Ser można dodać do środka potrawy i całość wymieszać. Jak kto woli. Podajemy ze świeżym chlebkiem.