Lekko kwaśna tarta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

super apetyczna tarta lekko kwaśna

Lekko kwaśna tarta

Składniki:

Lekko kwaśna tarta

 

  • 150 g mąka pszenna,
  • 25 g cukier drobny,
  • 125 g masło,
  • 1 łyżka woda letnia,
  • 150 ml śmietana 30 %,
  • 4 sztuki jaja surowe,
  • 100 g cukier drobny,
  • 5 łyżek sok z cytryny,
  • 4 łyżki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Lekko kwaśna tarta
Mąkę pszenną połączoną z solą kuchenną ,masłem cukrem oraz 1 łyżką wody bardzo dokładnie mieszamy.Następnie miksujemy na najwyższych obrotach. Ugniatamy dokładnie ciasto .Wkładamy delikatnie do lodówki na 30 minut w celu ochłodzenia. Surowe ciasto przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 s.c.Śmietanę ubijamy z jajkami,cukrem, sokiem z cytryny.Miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę cytrynową przelewamy na kruchy spód tartej. Fantazyjnie wkładamy kawałki cytryny .Podpiekamy 20 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.