xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Lekka zupa brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka zupa, idealna na jesienne i zimowe popołudnia. Ze świeżego brokuła, pyszna i aromatyczna. Można zrobić ją również dla dzieci.

Lekka zupa brokułowa

Składniki:

Lekka zupa brokułowa

 

  • Włoszczyzna:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka + nać
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • Udko z kurczaka
  • Jeden świeży brokuł, główna średniej wielkości około 400 g
  • przyprawy: pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Lekka zupa brokułowa
Warzywa myjemy dokładnie i obieramy. Następnie przekładamy do garnka. Myjemy dokładnie udko z kurczaka i dodajemy do warzyw. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około godziny. Plus, minus. W międzyczasie dokładnie myjemy brokuła i dzielimy go na mniejsze kawałki. Można łodyżki pokroić na mniejsze kawałki, tak aby szybko się ugotowały i były miękkie. Do Gotującego się wywaru nieco wcześniej (około 40 minuty) możemy wrzucić już brokuła. Gotować razem około 15 minut aż brokuł będzie miękki. W międzyczasie zupę przyprawić. Kiedy skończy się gotować blendować należy zupę aż brokuł będzie przetarty.