Lemoniada z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lemoniada z rabarbaru to idealna propozycja na wiosenny lub letni napój. Jest lekko kwaskowa z cudownym aromatem mięty i melisy z dodatkiem soku z limonki. Cudnie orzeźwia.

Lemoniada z rabarbaru

Składniki:

Lemoniada z rabarbaru

 

  • 500 g rabarbaru
  • 800 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1 limonka
  • listki mięty
  • listki melisy
  • ew. kostki lodu

 

Sposób przygotowania:

Lemoniada z rabarbaru
Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i lekko roztarte w dłoni listki mięty i melisy. Jeśli lubimy bardzo zimną lemoniadę dodajemy kostki lodu.

Tagi:

lody