akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Lukier królewski- przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czym różni się lukier królewski od zwykłego? Przede wszystkim tym, że królewski robi się na białkach. Ten lukier jest trwalszy, szybciej wysycha i ma piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam!

Lukier królewski- przepis podstawowy

Składniki:

Lukier królewski- przepis podstawowy

 

  • 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce
  • 350 g cukru pudru kilka kropel
  • soku z cytryny
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Lukier królewski- przepis podstawowy
Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego, białego lukru. Na koniec dodać sok z cytryny oraz opcjonalnie barwniki spożywcze. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję, gdy nie spływa z łyżki. Tak przygotowany lukier jest gotowy do dekoracji naszych wypieki. Powodzenia!