sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Motylkowy tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Upiekłam go na urodziny mojej koleżanki.

Motylkowy tort Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Motylkowy tort

 

  • biszkopt;
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1/5 szkl mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem 1;
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 opak śmietany w proszku
  • 1 szkl mleka
  • krem 2;
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 opak śmietany w proszku
  • 1 szkl mleka
  • dodatkowo;
  • 300 g dżemu porzeczkowego
  • 4 plastry ananasa
  • 1 szkl mleka
  • 1 opak śmietany w proszku
  • skórka z cytryny
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • 4 cukrowe kwiatki
  • żółta posypka
  • 1/2 kg zielonego winogrona
  • 1 szkl naparu z herbaty

 

 

Sposób przygotowania:

Motylkowy tort
biszkopt; Jajka ubijamy z cukrami i mieszając, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 40 min. Studzimy. Przekrawamy na 3 placki. Każdy z nich pon czujemy mocnym naparem z herbaty. krem 1; Śmietanę ubijamy na mleku dodajemy tężejącą galaretkę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia. W taki sam sposób przygotowujemy 2 krem. Przełożenie; biszkopt- dżem- czerwony krem- biszkopt- żółty krem- biszkopt Brzegi i wierzch tortu ozdabiamy ubitą na mleku śmietana w proszku. Boki obsypujemy kokosami. Winogrona przekrawamy na pół. Układamy na wierzchu obręczy. Z ananasa wykrawamy skrzydełka dla motylków. Z posypki robimy fale na nich nanosimy skrzydełka motylków. Z połówki winogrona robimy tułów. Ze skórki z cytryny wykrawamy czółenka. Między motylki wykładamy cukrowe kwiatki.
Motylkowy tort
Już wyłożone kwiatuszki
Motylkowy tort
Najlepiej użyć kwaśnego dżemu