gabiibag

gabiibag

Kucharz
[Przepisów: 3]

Mocno czekoladowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser mocnooo czekoladowy.

Mocno czekoladowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno czekoladowe babeczki

 

  • 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 56 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 140 g masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(opcjonalnie)
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego(opcjonalnie)

 

 

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowe babeczki
Przygotować 6 foremek do babeczek. Wysmarować je dokładnie masłem, oprószyć delikatnie mąką lub lepiej - kakao.

Masło i czekoladę włożyć do małego garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu.

Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować.

Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki.

Piec w temperaturze 220ºC przez około10 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao.

Podawać natychmiast z truskawkami i/lub kulką lodów, bitą śmietaną itp.

Smacznego :).
Mocno czekoladowe babeczki
Nie martwcie się,że babeczki po wyjęciu z piekarnika opadły.Nadal będą pyszne i czekoladowe !!!!!
Mocno czekoladowe babeczki
Foremki posmarujcie roztopionym masłem (ważne jest żeby smarować je pędzelkiem od środka do góry) i wysypujemy kakaem.
Mocno czekoladowe babeczki
Roztopioną czekoladę i masło mieszmy z jajkami ,mąką,cukrem i opcjonalnia likierem lub ekstraktem.
Mocno czekoladowe babeczki
Foemki wylewamy przygotowanym ciastem i pieczemy .