mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Moczka śląska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moczka to śląska, słodka, gęsta zupa piernikowa z bakaliami, podawana na świąteczny deser.

Moczka śląska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moczka śląska

 

  • piernik wigilijny - ilość według uznania
  • rodzynki - 150 gramów
  • migdały - 200 gramów
  • cytryny - 1 sztuka
  • orzechy laskowe - 100 gramów
  • cukier - 300 gramów (najlepiej zastąpić miodem)
  • kompot z jabłek - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 sztuka
  • kompot ze śliwek węgierek - 1000 mililitrów
  • goździki mielone - 1 szczypta
  • woda - 2000 mililitrów
  • cynamon, imbir - 1 szczypta
  • suszone śliwki - 200 gramów
  • daktyle, figi - 200 gramów

Sposób przygotowania:

Moczka śląska
Piernik kroję w kostkę. W garnku gotuję wodę z ok. 300 g cukru i dodaję suszone śliwki. Gotuję 5 minut i dodaję kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając doprowadzam do zagotowania. Bakalie kroję i wszystko dodaje do moczki. Doprawiam do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania. Wszystko dobrze mieszam i doprowadzam do zagotowania. Mieszam często aby nie przypalić potrawy. Podaję na ciepło lub zimno w kompotierkach. Posypuję przed podaniem płatkami migdałowymi.
Moczka śląska
W garnku gotuję wodę z cukrem, dodaję śliwki suszone, kompoty itd.
Moczka śląska
Wszystko dokładnie miszam dość często aby nie przypalić dania