Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Mój placek po węgiersku wg Wafelek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Super alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych.

Mój placek po węgiersku wg Wafelek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mój placek po węgiersku wg Wafelek

 

 

Sposób przygotowania:

Mój placek po węgiersku wg Wafelek
4 ząbki czosnku, 1 cebulę, mięso oraz paprykę umyć (wcześniej obrać czosnek i cebulę), osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplastry. Mięso podsmażyć na oleju, przełożyć do rondla, potem po kolei podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Wszystko dodać do mięsa, podlać wodą, dodać kostkę mięsną i dusić do miękkości. Przyprawić dość mocno curry, papryką mieloną oraz pieprzem, ew. kucharkiem. Zagęścić łyżką mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Ziemniaki, resztę czosnku i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na małych oczkach. Przyprawić kucharkiem i pieprzem, dodać jajo i łyżkę mąki, wymieszać. Usmażyć na oleju placki ziemniaczane. Placek po węgiersku powinien być duży, moje placki są jednak niewielkie. Placki polewamy wcześniej przygotowanym gulaszem. Podajemy gorące.
Mój placek po węgiersku wg Wafelek
Mięso, cebulę, czosnek oraz paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Mój placek po węgiersku wg Wafelek
Podsmażone składniki podlewamy wodą i dusimy razem.
Mój placek po węgiersku wg Wafelek
Zagęszaczamy mąką i doprawiamy dość mocno przyprawami.
Mój placek po węgiersku wg Wafelek
Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy placki ziemniaczane.