monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Moje pierwsze domowe pszenne bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ja wiem,że dla wielu z Was to żaden wyczyn ale dla mnie to mały sukcesik własne bułeczki:-),mąż był zachwycony i zaskoczony:-)

Moje pierwsze domowe pszenne bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje pierwsze domowe pszenne bułeczki

 

  • 70 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 paczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukry
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 szkl mleka
  • około 1 szkl ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Moje pierwsze domowe pszenne bułeczki
Mąkę przesiać do miski, dodać obie paczki drożdży oraz sól i cukier. Dokładnie wymieszać suche składniki. Jajko roztrzepać w osobnej miseczce, w mące zrobić dołek i wlać tam jajko. Olej podgrzać odrobnikę ale tylko odrobnikę (gdy włożymy palec mamy czuć przyjemne ciepło). Wlać go na jajko i zacząć zagniatać ciasto. Podgrzać mleko i dodać do ciasta, wyrabiać dalej. Gdy ciasto nie będzie się dobrze łączyć dolać wodę i nadal wyrabiać. Wyrabiać,aż ciasto będzie dobrze odchodzić od ręki. Przełożyć do czystego dużego garnka wysypanego mąką i odstawić na 2,5 godziny żeby wyrosło 2 lub 3 krotnie.Po tym czasie jeszcze raz ciasto wyrobić i szklanką wycinać bułeczki. Papierem wyłożyć blachę i ułożyć bułeczki. Piekarnik nagrzać do 200st i piec około 20 minut (gdy będą rumiane). Przed włożeniem posmarować bułeczki wodą ( ja zapomniałam:)). Po wyjęciu lekko przestudzić i jeść. Smacznego!
Moje pierwsze domowe pszenne bułeczki
Do przesianej mąki dodać drożdże, roztrzepane jajko i ciepły olej
Moje pierwsze domowe pszenne bułeczki
Po 2,5 godz wyrosło mi piękne ciasto
Moje pierwsze domowe pszenne bułeczki
Odrywać kawałki ciasta i szklanką wycinać buleczki
Moje pierwsze domowe pszenne bułeczki
Gotowe buleczki piec około 20 min w 200 st