SUPERPRZEPIS

Moje pierwsze pączki

  • 2
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Moje pierwsze pączki Więcej zdjęć (5)

Zrobienie pączków wcale nie jest tak trudne jak początkowo mi się wydawało.

Składniki:

Moje pierwsze pączki

 

  • Zaczyn:
  • 60g drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • Ciasto:
  • 5 żółtek,
  • jajko,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 10g cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 80g masła,
  • łyżka spirytusu,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • Dodatki:
  • gęsta konfitura jako nadzienie,
  • cukier puder na lukier,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • smalec + planta do smażenia.

Sposób przygotowania:

Moje pierwsze pączki
1. ZACZYN drożdże rozdrabniamy z cukrem, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Żółtka i jajko wbijamy do rondelka, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy i na małym ogniu podgrzewamy ubijając trzepaczką. Jak powstanie puszysty, biały kogel mogel, zdejmujemy z ognia.



2. Przesiewamy mąkę, wlewamy ciepłe mleko, zaczyn i ubite jajka. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy przez 15 minut. Ciągle wyrabiając dolewamy stopniowo roztopione, ciepłe masło a na koniec spirytus i ekstrakt waniliowy. Ciasto ma być luźne.



3. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość, zajmie to co najmniej godzinę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, wyrabiamy i spłaszczamy na grubość ok 2 cm. Wycinamy szklanką kółka, na środku kółka kładziemy łyżeczkę konfitury,  dokładnie zlepiamy brzegi.



4. Uformowane pączki kładziemy zlepieniem do dołu na posypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pilnujemy też, żeby ciasto nie wyschło, bo wtedy podczas smażenia popęka brzydko. Ściereczkę możemy odrobinę zwilżyć wodą. W garnku roztapiamy tłuszcz (smalec lub smalec z plantą).



5. Pączki smażymy partiami - nie więcej niż 4 na raz, żeby za bardzo nie obniżać temperatury w garnku. Smażymy pod przykryciem około minuty z każdej strony, aż skórka ładnie się zarumieni. Nadmiaru tłuszczu pozbywamy się za pomocą papierowych ręczników, ciepłe pączki polewamy lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie wody) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Moje pierwsze pączki
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objetość
Moje pierwsze pączki
Uformowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia, pilnując, żeby nie wyschły
Moje pierwsze pączki
Udało mi się tak je posklejać, że ani jednen się nie rozpadł podczas smażenia :)
Moje pierwsze pączki
Pyszne domowe pączki, idealne na Tłusty Czawartek