Sposób przygotowania:
Mazurek daktylowy
Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek, dosypując stopniowo po łyżce cukru pudru. Piana powinna być tak ścisła i lśniąca, by ją można było nożem kroić. Tak ubitą pianę ucieramy w donicy przez 30 min., następ¬nie dodajemy pokrajane w cieniutkie paseczki daktyle (bez pestek) i obrane drobniutko posiekane migdały oraz utartą gorzką czekoladę. Po delikatnym wymieszaniu składników kładziemy masę mazurkową na wafle na grubość palca i pieczemy w piekarniku o bardzo umiarkowanej temperaturze, tak by mazurki raczej schły niż się piekły. Po upieczeniu i zupełnym ochłodzeniu, wyrównujemy brzegi ostrym nożem, po czym lukrujemy mazurki lukrem o zapachu ananasowym lub lukrem pomarańczo¬wym. Z podanych proporcji otrzymamy dwa mazurki, które na pewno bardzo szybko znikną ze stołu.