bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Mazurek daktylowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Mazurek daktylowy

Składniki:

Mazurek daktylowy

 

  • 25 dag daktyli, 6—7 białek, 25 dag migdałów, 25 dag czekolady, 50 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mazurek daktylowy
Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek, dosypując stopniowo po łyżce cukru pudru. Piana powinna być tak ścisła i lśniąca, by ją można było nożem kroić. Tak ubitą pianę ucieramy w donicy przez 30 min., następ¬nie dodajemy pokrajane w cieniutkie paseczki daktyle (bez pestek) i obrane drobniutko posiekane migdały oraz utartą gorzką czekoladę. Po delikatnym wymieszaniu składników kładziemy masę mazurkową na wafle na grubość palca i pieczemy w piekarniku o bardzo umiarkowanej temperaturze, tak by mazurki raczej schły niż się piekły. Po upieczeniu i zupełnym ochłodzeniu, wyrównujemy brzegi ostrym nożem, po czym lukrujemy mazurki lukrem o zapachu ananasowym lub lukrem pomarańczo¬wym. Z podanych proporcji otrzymamy dwa mazurki, które na pewno bardzo szybko znikną ze stołu.

Tagi:

czekolada