cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron z melonem i szynką parmeńską

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niezwykle szybkie i bardzo smaczne letnie danie z makaronu ,soczystego melona i włoskiej ,surowej szynki.

Makaron z melonem i szynką parmeńską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z melonem i szynką parmeńską

 

  • /2 porcje/
  • 200 g makaronu kokardki /motylki- farfalle/
  • ok. 300 -400 g miąższu melona / kantalupa/
  • 80 g surowej szynki parmeńskiej/w plasterkach/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • liście rukoli /do dekoracji/
  • sól do gotowania makaronu
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z melonem i szynką parmeńską
Makaron ugotować al dente. Z miąższu melona wydrążyć łyżeczką /okrągłą/ kuleczki. Oliwę połączyć z posiekaną zieloną pietruszką. Plasterki szynki pokroić w paseczki. Ugotowany ,makaron przecedzić i przełożyć do miski. Lekko przestudzony połączyć z pietruszkową oliwą. Dodać paseczki szynki, kuleczki melona i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać , przełożyć na talerze i udekorować świeżymi listkami rukoli.
Makaron z melonem i szynką parmeńską
Z melona wydrążyć kuleczki oliwę połączyć z pietruszką a szynkę pokroić.
Makaron z melonem i szynką parmeńską
Ugotowany makaron przełożyć do miski i wymieszać z pietruszkową oliwą.
Makaron z melonem i szynką parmeńską
Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.