jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny pomysł na obiad dla wegan.

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

Składniki:

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym
Warzywa należy umyć i osuszyć. Cukinię należy obierać obieraczką do warzyw, tak aby wyszły nam długie, cienkie paski. Cukinię należy tak obrać, aż do pestek. Cukinię ugotować na parze z odrobiną soli. Następnie smażyć ją na rozgrzanej patelni z olejem, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię nie należy smażyć zbyt długo, najlepiej żeby się nie rozpadała, powinna być "al-dente".Pomidory należy pokroić dość drobno. Cebulę obrać o pokroić w kostkę. Cebulę smażyć na rozgrzanej patelni z olejem do miękkości, następnie dodać pomidora, całość dusić. Następnie sos ostudzić i zmiksować. Sos przetrzeć przez sitko, pozbawiając go pestek. Następnie sos wrzucić na patelnię o i odparować go do odpowiedniej konsystencji na małym ogniu. Sos doprawić pod koniec gotowania rozgniecionym czosnkiem, solą, oregano i pieprzem. "makaron" z cukinii podawać z sosem.