Makaron z szpinakiem i rybą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji dania

Makaron z szpinakiem i rybą

Składniki:

Makaron z szpinakiem i rybą

 

  • makaron penne 1,5 szklanki
  • sól 1/2 łyżki

 

  • szpinak mrożony 450 g
  • sól 5 szczypt
  • pieprz 3 szczypty
  • cebula 1 sztuka
  • olej 2 łyżki
  • mozarella 125 g
  • oregano 3 szczypty
  • czosnek 1 ząbek

 

  • filet świeży mintaja 2-3 sztuki
  • sól 4 szczypty
  • pieprz 3 szczypty

Sposób przygotowania:

Makaron z szpinakiem i rybą
Zaczynamy od ryby.Czyli świeżą rybę posolić, popieprzyć i odstawić przykrytą folią do lodówki na jedną godzinę. Makaron ugotować al-dente. Na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną drobniutko cebulę. Kiedy cebula będzie miękka dodać szpinak. Szpinak doprawić solą, pieprzem i odparować wodę. Pod koniec odparowywania wody ze szpinaku dodać jeden ząbek posiekanego czosnku i ostudzić. Wysmarować oliwą naczynie żaroodporne. Do naczynia wyłożyć równomiernie makaron, na makaron pokrojoną w kostkę rybę i szpinak. Na szpinak wyłożyć pokrojoną w plasterki mozarellę, posypać oregano. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Zapiekanie może być trochę dłuższe jeśli szpinak nie będzie dobrze odparowany.Podawać na gorąco.