Deletee

Deletee

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Makaron z tuńczykiem i z winnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny makaron z tuńczykiem w sosie z białego wina.

Makaron z tuńczykiem i z winnym sosem

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i z winnym sosem

 

  • 300 g makaronu "wstążek"
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół średniej cebuli
  • 1 łyżka kaparów
  • oliwa z oliwek
  • szczypta chili
  • 1 / 4 łyżeczki soli
  • 1 / 4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i z winnym sosem
Makaron gotować w wodzie z dodatkiem soli. W dużej szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i szczyptę chili lub ostrej papryki. Smażymy około 5 minut. Dodajemy konserwę z tuńczykiem, kapary i sól. Dolewamy wino, gotujemy na wolnym ogniu 10 min, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Jeżeli sos zacznie wysychać, dodajemy trochę więcej wina. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy i nakładamy go na talerze. Obficie polewamy sosem z tuńczykiem i posypujemy posiekana pietruszka, a także do smaku przyprawiamy pieprzem.