cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron casarecce z czerwoną cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Propozycja na szybkie danie z wykorzystaniem dwóch prosych składników:cebuli i makaronu.

Makaron casarecce  z czerwoną cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron casarecce z czerwoną cebulą

 

  • /4 porcje/
  • 320 g makaronu casarecce
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego ,wytrawnego wina
  • majeranek świeży lub suszony
  • orzeszki piniowe do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron casarecce z czerwoną cebulą
-Obraną cebulę pokroić w krążki. -Nagłębokiej patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dodać cebulę, delikatnie zeszklić. -Posypać cukrem, solą, pieprzem, wymieszać i podsmażyć kilka minut do lekkiego skarmelizowania cebuli. -Wlać wino i gotowaćna małym ogniu do całkowitego płynu. -Ugotować makaron w/g zaleceń producenta. -Do miękkiej, ale nie rozgotowanej cebuli dodać odcedzony makaron , doprawić do smaku i wymieszać. -Można dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu dla uzyskania kremowej konsystencji. -Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać orzeszkami i udekorować listkami majeranku.
Makaron casarecce  z czerwoną cebulą
Cebulę pokroić w plastry i delikatnie zeszklić na oliwie z dodatkiem masła.
Makaron casarecce  z czerwoną cebulą
Dodać cukier wino i gotować na małym ogniu do odparowania alkoholu i części płynu.
Makaron casarecce  z czerwoną cebulą
Miękka ale wciąc jedrna cebula jest gotowa do połączenia jej z ugotowanym makaronem.

Tagi:

makaron