iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Makowe torciki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto przygotowane na powitanie Nowego Roku, mak w tym czasie zgodnie z tradycja musi być u mnie był w takim ciastku z gotowym choć bardzo smacznym kremem.

Makowe torciki z kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowe torciki z kremem

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 6 łyżek oleju

dodatkowo:

  • 1 opakowanie kremu do karpatki
  • 3/4 szklanki drylowanych wiśni z kompotu
  • 15 dag białej czekolady
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1 śmietan fiks
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Makowe torciki z kremem

ETAP 1:

Makowe torciki z kremem
Mak dodać na koniec do ciasta i wymieszać.

Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie do jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość wymieszać.

Mak i olej dodać do ciasta na sam koniec i delikatnie ze sobą połączyć.

ETAP 2:

Makowe torciki z kremem
Ciasto przelać do prostokatnej formy.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm)i piec w temp. 180 st około 30 minut po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty które nasączyć kawą.

ETAP 3:

Makowe torciki z kremem
Kremem do karpatki posmarować ciasto na spodzie blaszki.

Krem do karpatki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ja miałam krem błyskawiczny robiony w 5 minut i był bardzo smaczny.


Przygotowanym kremem posmarować spód ciasta

ETAP 4:

Makowe torciki z kremem

na kremie ułożyć wydrylowane wiśnie i przykryć drugim plackiem.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 2-3 łyżek mleka i polać nią wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia

ETAP 5:

Makowe torciki z kremem

przed podaniem ozdobić kleksem z bitej śmietany, wcześniej śmietanę należy ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem