jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Makowiec wykwintny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dwie warstwy delikatnego ciasta babkowego przełożone masą makową z kawałkami bakalii, oblane mocno czekoladową polewą:)

Makowiec wykwintny

Składniki:

Makowiec wykwintny

 

 

  • MASA
  • ½ kg gotowego maku wraz z bakaliami
  • ½ kostki margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek kaszy manny lub bułki tartej
  • 2 łyżki olejku migdałowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Makowiec wykwintny
Ze składników na ciasto, jajka ucierać z cukrem pudrem, dodając po 1 jaju. Następnie dodać olej, ocet, olejek migdałowy oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części.
Ze składników na masę, żółtka oddzielić od białek.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, po czym odcisnąć z nich sok.
Margarynę ucierać z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku i po 1 łyżce maku. Następnie dodać starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną, a następnie wyłożyć jedna część ciasta, potem masę makową, a na nią resztę ciasta.
Piec w temperaturze 180°C około 45 minut.
Po ostudzeniu ciasto polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.