gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Makowiec z przepisu mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na makowiec mam od mamy, jest fajnie wilgotny w środku.

Makowiec z przepisu mamy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makowiec z przepisu mamy

 

 

  • gotowa masa makowa

Sposób przygotowania:

Makowiec z przepisu mamy
Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy śmietanę, proszek i mieszamy by drożdże się rozpuściły następnie dodajemy żółtka, margarynę i cukier. Wyrabiamy ze składników jednolite ciasto, odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce by podrosło. Podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt smarujemy, masą makową zwijamy w rulon formują makowiec. Gotowy makowiec przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i owijamy papierem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180.
Makowiec z przepisu mamy
Gotowe zarobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce
Makowiec z przepisu mamy
Podrośnięte ciasto rozwałkowujemy nakładamy masę
Makowiec z przepisu mamy
Makowiec przekładamy do blaszki owijamy papierem pieczemy