Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Maksi truskawkowe ciasto na zimno wg Di.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis autorski. Pyszne ciasto na zimno, które każdy potrafi zrobić. Jest łatwe w przygotowaniu a zapewniam, że z talerzy znika w ekspresowym tempie. Przekonajcie się sami!

Maksi truskawkowe ciasto na zimno wg Di.

Składniki:

Maksi truskawkowe ciasto na zimno wg Di.

 

  • 800g truskawek
  • 180g okrągłych biszkoptów (duża paczka)
  • Masa serkowa:
  • 3 serki Danio Białe (po 140g)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • Mus truskawkowy:
  • 200g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, w zależności od słodkości owoców)
  • odrobina rozrobionej żelatyny lub galaretki (z powyższego składu)

Sposób przygotowania:

Maksi truskawkowe ciasto na zimno wg Di.
Truskawki pokroić w plasterki. Galaretkę rozrobić z wodą (wg przepisu na opakowaniu) i odstawić do lodówki (aby stężała).

Żelatynę rozpuścić w około 50-100 ml gorącej wody i ostudzić. Przygotować mus truskawkowy. Truskawki rozdrobnić blenderem, dodać cukier i odrobinę rozrobionej żelatyny lub galaretki (aby masa zgęstniała)

Przygotować masę z serków. Serki zmiksować z cukrem i ostudzoną żelatyną.

W tortownicy układać warstwowo: biszkopty maczane w galaretce, truskawki, masa serkowa, truskawki, mus truskawkowy, biszkopty maczane w galaretce, truskawki, galaretka.

Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia mas.