SUPERPRZEPIS

Malinowe babeczki z kremem z bezy

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Malinowe babeczki z kremem z bezy Więcej zdjęć (2)

Babeczki biszkoptowe mini, z kremem, na bezie szwajcarskiej. Takie na "jeden kęs" (no, może dwa). Krem jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wykorzystać do niego świeże maliny.

Składniki:

Malinowe babeczki z kremem z bezy

 

  • ciasto:

 

 

 

  • 2 łyżki maki tortowej / razem pól szklanki/

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

 

  • krem:

 

  • 2 białka

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • 3 łyżki wody

 

 

  • listki czekoladowe.

Sposób przygotowania:

Malinowe babeczki z kremem z bezy

przepis na 12 sztuk małych babeczek

Malinowe babeczki z kremem z bezy
ciasto na babeczki biszkoptowe ubite w misce

Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam. Dodaję żółtka i ubijam aż masa będzie puszysta. Maki przesiewam i dodaję stopniowo do masy, mieszając łyżką od spodu.

ETAP 2:

Malinowe babeczki z kremem z bezy
ciasto na babeczki wylane do foremek na muffiny mini

Foremki do babeczek smaruję dokładnie, obsypuję kaszką manną. ciasto wylewam do 2/3 wysokości foremek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuje babeczki z foremek jeszcze ciepłe.

Krem:

Malinowe babeczki z kremem z bezy
maliny przetarte przez sito sok do kremu gotowy

Maliny przekładam do garnka, dodaję wodę i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito. Odstawiam do wystygnięcia. białka wbijam do misy która ustawiam na garnku z wodą.

ETAP 4:

Malinowe babeczki z kremem z bezy
krem malinowy zrobiony z bezy gotowy do użycia

Do białek dodaję cukier i mieszam rózgą do czasu aż cukier się rozpuści. Sprawdzam palcami czy jest dobrze rozpuszczony. Odstawiam z garnka i miksuję mikserem 10 minut aż białka zrobią się zimne i dobrze ubite czyli gęste. Dodaję stopniowo pokrojone masło i dalej ubijam. Masa zrobi się gęsta, w pewnym momencie jakby zwarzona ale tak ma być. Na końcu dodaję sok z malin który powstał po przetarciu ich. Miksuję do połączenia składników. krem przekładam do worka cukierniczego i dekoruję zimne babeczki. Układam maliny, mięte, listki czekoladowe.


Tagi:

bezy