zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Małosolne ogórki z czarnuszką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ja robię tylko takie, odkąd wypróbowałam przepis- czarnuszka zapewnia chrupkość ogórków!

Małosolne ogórki z czarnuszką

Składniki:

Małosolne ogórki z czarnuszką

 

  • Przepis na zalewę:
  • 1 1/2 pełnej łyżki soli
  • 1l wody
  • 1/4 łyżeczki ziaren czarnuszki
  • 2 spore ząbki czosnku
  • liście winogron
  • liście chrzanu (lub korzeń chrzanu 5-10
  • cm przekrojony wzdłuż)
  • dodatkowo mogą być też liście liście wiśni i czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Małosolne ogórki z czarnuszką
W słoju układamy liście na przemian z ogórkami, liśćmi winogron, czosnkiem i chrzanem,. Wsypujemy do słoja czarnuszkę. Zalewamy gorącą (nie wrzącą) osoloną wodą. Przykrywamy liściem chrzanu. Dostosowujemy ilość wody zależnie od ilości ogórków - tak by były całkiem przykryte. Ogórki są już dobre na drugi dzień, choć najlepiej odczekać 2-3 dni.