Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Mały tort kokosowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

taki torcik upiekłam na działce, na rocznicę ślubu

Mały tort kokosowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mały tort kokosowy

 

  • BISZKOPT - 4 wiejskie jajka
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru zwykłego
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • KREM - 650 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 4 wafelki kokosowe typu Princessa (w białej czekoladzie)
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku + 80 ml wody

 

  • DO NASĄCZENIA - 125 ml mocnego naparu herbaty czarnej
  • 80 ml likieru kokosowego
  • sok połowy cytryny
  • 3 łyżeczki cukru

 

  • DO PRZYBRANIA - 100 g startej białej czekolady
  • 13 sztuk pralin kokosowych typu rafaello

Sposób przygotowania:

Mały tort kokosowy
BISZKOPT - naszykowałam tortownicę śr. 22 cm wykładając ją na dnie papierem do pieczenia. Jajka wybiłam do miski, dodałam cukier zwykły, waniliowy, sól i ubijałam przez kilkanaście minut aż masa była prawie biała, bardzo puszysta i zwiększyłam swoją objętość kilka razy. Odstawiłam mikser, dosypałam przesianą mąkę i wmieszałam ją łyżką - starannie, ale delikatnie. Ciasto przelałam do tortownicy, którą wstawiłam do prodiża. Piekłam ok. 40 minut. Po wyjęciu z urządzenia okroiłam ciasto od brzegów tortownicy i wyłożyłam na talerz odwracając do góry spodem - zostawiłam do zupełnego wystudzenia. NASĄCZENIE - bardzo mocny napar z herbaty, ostudzony, wymieszałam z pozostałymi składnikami. Przekrojony poziomo na 3 blaty biszkopt równomiernie skropiłam płynem. KREM - mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Miksując dodałam lekko ciepłą, rozpuszczoną żelatynę, miksowałam jeszcze chwilę. Masę podzieliłam na 2 części - tej na przełożenie ma być więcej, ok. 3/4 całości. Dodałam do niej wafelki pokrojone w kostkę. Połowę kremu z waflami nałożyłam na pierwszy blat ułożony na talerzu, przykryłam drugim, na niego reszta masy i trzeci blat, który docisnęłam. Wierzch i boki posmarowałam odłożoną śmietaną bez wafelków więc posłodziłam ją odrobinę, zostawiłam jej jeszcze trochę na rozetki. Te wycisnęłam na górze tortu w mniej więcej równych odległościach, tak żeby potem każdy kawałek tortu był z przybraniem. Na każdym kleksie śmietany położyłam pralinkę kokosową a cały torcik posypałam obficie startą białą czekoladą i odstawiłam na całą noc do lodówki.
Mały tort kokosowy
wystudzony biszkopt przekroiłam poziomo na trzy część i każdy blat nasączyłam herbatą z likierem
Mały tort kokosowy
zimną śmietanę ubiłam - dodałam rozpuszczoną żelatynę i do większej części pokrojone na kawałki wafle kokosowe
Mały tort kokosowy
resztą śmietany posmarowałam boki i wierzch tortu - udekorowałam go rozetkami śmietany i pralinami kokosowymi