Sposób przygotowania:
Mandarynkowa pokusa 2
Przygotować niezbędne składniki na ciasto.Przesiać mąkę i zmąki, margaryny, żółtek- 3 szt, cukru, cukru waniliowego, soli, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść ciasto, dokładnie je wyrobić. Schłodzić ciasto w lodówce zawinąć w folię aluminiową. Po schłodzeniu piec ciasto kruche rozłożyć w dużej tortownicy i podpiec na jasno złoto. Mandarynki umyć, osuszyć, podzielić na cząstki i usunąć pestki, dodać mniej niż pół szklanki wody i rozgotować owoce- zostawić kilka sztuk do dekoracji na wierzch ciasta. Odparować, zmiksować i przetrzeć przez sito. Żółtka- 2 szt utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Zagotować mleko, ostudzić i dodać do utartych żółtek. Ubijać, a następnie dodać przetarte mandarynki, wymieszać krem. Krem wylać na podpieczony spód. W piekarniku nagrzanym do temperatury 1190 stopni C piec ciasto około 30-40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu nałożyć na wierzch bitą śmietanę w sprayu i poukładać mandarynki oraz rodzynki.