krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Marcepan

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Marcepan

Składniki:

Marcepan

 

  • masa serowa:
  • 80 dag tłustego twarogu, 6 jajek,
  • i i 1/2 szklanki cukru, 15 dag KASI,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2
  • łyżeczki proszku do pieczenia KASIA
  • masa makowa:
  • 25 dag maku, 35 dag cukru, 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki
  • proszku do pieczenia KASIA,
  • 6 i S/2 dag KASI, kilka kropli aromatu
  • migdałowego, polewa czekoladowa,
  • KASIA do posmarowania formy,
  • wiórki kokosowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Marcepan
1.Twaróg utrzeć lub 2 razy zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka
z cukrem utrzeć na pianę, dodawać po tyżce ser, a na koniec stopioną
KASIĘ, Wszystko ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa. Dodać
mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
2.Ubić na sztywno pianę z biatek i delikatnie wymieszać z masą serową.
3.Wypłukany, sparzony i odsączony mak zemleć w maszynce do
mięsa z sitkiem o drobnych oczkach.
4.Do maku dodawać kolejno; żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną KASIĘ, a na końcu
ubitą na sztywno pianę z białek, Wymieszać na pulchną masę.
5.Wysoką prostokątną formę posmarować KASIĄ i wlewać do niej na
przemian 3 łyżki masy serowej i 3 łyżki masy serowej makowej.
ó. Pice w piekarniku nagrzanym do 190°C ok. 50 min.
7. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi,

Tagi:

jajko jajka mak