czarna landryna

czarna landryna

Kucharz
[Przepisów: 2]

Marchewka z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny sposób na podanie marchewki.

Marchewka z czereśniami

Składniki:

Marchewka z czereśniami

 

  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe cebulki
  • 2 jasne czereśnie z kompotu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 - 2 łyżki śmietany
  • szczypta cząbru
  • szczypta estragonu
  • szczypta oregano
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Marchewka z czereśniami
Cebulki obrać, posiekać, czereśnie pokroić w paski. Marchewki oczyścić, umyć, zalać w rondlu niedużą ilością wody, osolić. Ugotować na półmiękko, wyjąć, pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulki, chwilę smażyć, dodać marchewkę. Delikatnie potrząsając rondelkiem, smażyć przez około 10 minut na niedużym ogniu. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z ziołami, osolić. Marchewkę wyłożyć na półmisek, polać śmietaną i ozdobić natką.