mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Marokańska zupa marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna, pikantna, rozgrzewająca zupa z kuchni marokańskiej.

Marokańska zupa marchewkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marokańska zupa marchewkowa

 

  • pół dużej cebuli posiekanej w kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku posiekane
  • 1 marchewka ok. 200 g (obrana i pokrojona w talarki)
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • półtorej łyżeczki pasty harissa
  • sól, pieprz świeżo mielony, tymianek suszony

 

Sposób przygotowania:

Marokańska zupa marchewkowa
Na oliwie w głębokim rondlu smażę posiekaną cebulę, czosnek, obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę około 5 minut. Dodaje następnie marchew, smażę około 3-4 minuty. Wlewam wywar, dodaje przecier, harissę i około pół łyżeczki suszonego tymianku.
Gotuje około pół godziny, do momentu aż marchewka będzie miękka. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem, miksuje lekko przestudzoną zupę na gładką masę.
Podaje z kleksem kwaśnej śmietany.
Marokańska zupa marchewkowa
Marchew myję, obieram i kroję w talarki, około 5 mm
Marokańska zupa marchewkowa
Na patelni albo w rondlu podsmażam posiekaną cebulę, czosnek i paprykę
Marokańska zupa marchewkowa
Przestudzoną zupę miksuję na gładką papkę, dekoruję śmietaną

Tagi:

marchewka