kolczyk15

kolczyk15

Szef Kuchni
[Przepisów: 26]

Marynowana saładka z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej smakuje do dań z ryżem lub z ziemniakami

Marynowana saładka z cukinii

Składniki:

Marynowana saładka z cukinii

 

  • 3 kg młodej cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg marchewki
  • 2 szklanki wody
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 2 czubate łyżki soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Marynowana saładka z cukinii
Młode cukinie bez obierania, pokroić w plasterki (starsze obrać, przekroić na ćwiartki wzdłuż, usunąć miąższ z nasionami i dopiero pokroić w plasterki), cebulę pokroić w pół plasterki a marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i przelać na sicie wrzątkiem, osączyć.Zagotować zalewę (bez octu), wrzucić na nią pokrojone warzywa, gotować ok. 8 min. po czym dodać ocet i jeszcze gotować chwilę (uważać by nie rozgotować warzyw),(jeśli lubimy łagodniejszą, należy zmniejszyć ilość octu). Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoiczków, od razu zamykać, odwrócić do góry dnem by wystygły.

Tagi:

cukinia