kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Marynowane cevapcici

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Doskonała przekąska mięsna- ostra, rozgrzewająca- ciekawe połączenie smaków- jako przystawka, zakąska

Marynowane cevapcici

Składniki:

Marynowane cevapcici

 

  • 50 dag dobrej siekanej wołowiny
  • przyprawa do cevapcici
  • Marynata:
  • kilka listków laurowych
  • ziarenka ziela angielskiego
  • cebula pokrojona w talarki
  • ziarenka pieprzu zielonego i czerwonego
  • 5 zabków czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 0.5 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek oliwy plus jedna

Sposób przygotowania:

Marynowane cevapcici
Mięso wymieszać z przyprawą, uformować, najlepiej na folii spożywczej wałeczki grubości palca, smażyć na rozgrzanej oliwie po kilka minut z każdej strony.
Z podanych składników zrobić marynatę, zagotować, lekko wystudzić i zalać ułożone w słoiku kiełbaski cevapcici. Górę marynaty zalać łyżką oliwy i wstawić całość do lodówki na około 3-5 dni. Podajemy jako zakąskę, może być i do kieliszka zimnej wódki-:), nadaje się też świetnie na koreczki, w towarzystwie wytrawnego, dojrzewającego sera, marynowanej papryki i czerwonego wina..polecam