motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Marynowany karczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Marynowany karczek na ostro

Marynowany karczek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marynowany karczek

 

  • 60 dkg karczku
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Marynowany karczek
Umyte i osuszone mięso kroimy na trzy kawałki i dajemy do miseczki. Wodę łączymy z oliwą dodajemy posiekaną pietruszkę. Następnie drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem, papryką i solą. Dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Przygotowaną marynatą zalewamy mięso i odstawiamy co najmniej na 4 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso rumienimy na patelni z dwóch stron. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy musztardę. Na koniec mąkę robimy zawiesinę z mąki i wody, aby zagęścić sos.
Marynowany karczek
Umyte mięso kroimy i dajemy do miseczki.
Marynowany karczek
Z oleju wody i pozostałych składników prócz musztardy i mąki robimy marynatę i zalewamy mięso
Marynowany karczek
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, podlewamy wodą i dusimy do miękkości