aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

maślane bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne bułeczki maślane...

maślane bułeczki

Składniki:

maślane bułeczki

 

Sposób przygotowania:

maślane bułeczki
Drożdże kruszymy i ucieramy z łyżką cukru, aż powstanie płynna masa. Następnie dolewamy ok połowy szklanki letniego mleka i odstawiamy w ciepłe miesce do wyrośnięcia drożdży. Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy do niej nasze drożdże, ubite jajka, resztę mleka i cukru, stopione masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ponownie nam wyrosło . Gdy urośnie, znowu krótko je wyrabiamy. Następnie z małych porcji ciasta formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 min.w temp.200 stopni C. Idelanie smakują z kakao.