Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Maślane ciasteczka łabędzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne kruche, maślane ciasteczka, oprószone cukrem, idealne jako deser do kawy.

Maślane ciasteczka łabędzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślane ciasteczka łabędzie

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • szczypta proszku do pieczenia
  • białko
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka łabędzie
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką o dużej średnicy wykrawamy w cieście kółka. Każde kółko przekrawamy na pół. Robimy 4 nacięcia. Z bocznego nacięcia formujemy szyję łabędzia. Pozostałe nacięcia lekko rozszerzamy tworząc ogon. Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy białkiem i oprószamy cukrem waniliowym. Pieczemy 10-12 minut w temp. 170 stopni.
Maślane ciasteczka łabędzie
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia.
Maślane ciasteczka łabędzie
Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto cienko rozwałkowujemy.
Maślane ciasteczka łabędzie
Szklanką o dużej średnicy wykrawamy w cieście kółka. Każde kółko przekrawamy na pół. Robimy 4 nacięcia. Z bocznego nacięcia formujemy szyję łabędzia. Pozostałe nacięcia lekko rozszerzamy tworząc ogon.
Maślane ciasteczka łabędzie
Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy białkiem i oprószamy cukrem waniliowym. Pieczemy 10-12 minut w temp. 170 stopni.