Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Maślane rogaliki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pierwsze upieczone przeze mnie rogaliki w wersji na słono tak zasmakowały mojej rodzinie, że poprosili o następne. I oto one:)

Maślane rogaliki

Składniki:

Maślane rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Maślane rogaliki

Etap 1

Maślane rogaliki
Przełożone do garnuszka i roztopione masło.

Masło roztopić i lekko przestudzić.

Etap 2

Maślane rogaliki
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na chwilę.

Etap 3

Maślane rogaliki
Roztopione masło i rozczyn drożdżowy dodane do mąki z solą i otrębami.

Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą i otrębami. Dodać do niej roztopione masło i rozczyn drożdżowy.

Etap 4

Maślane rogaliki
Zagniecione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Maślane rogaliki

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na duży, okrągły placek. Pokroić go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt ciasta zwinąć w rulonik zaczynając od szerszego końca. Końcówki podwinąć do środka formując rogaliki.

Etap 6

Maślane rogaliki

Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym jajkiem.

Etap 7

Maślane rogaliki

Rogale piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.