edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Mielone dla Dorotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Najzwyklejsze pod słońcem kotlety z indyka.

Mielone dla Dorotki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone dla Dorotki

 

  • Z tej ilości składników otrzymałam 12 kotlecików:
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • duża cebula
  • łyżka masła sklarowanego lub oleju
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka majeranku otartego
  • łyżeczka suszonego tymianku (niekoniecznie)
  • 4-5 łyżek bułki tartej do masy
  • kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone dla Dorotki
Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, odstawić do przestygnięcia. Mięso przełożyć do miski, dodać jajka, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypać troszkę bułki tartej, a jeśli zbyt gęsta, można dolać odrobinę wody mineralnej gazowanej. Dłonie moczyć w wodzie, z masy formować podłużne, lekko spłaszczone kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z obu stron, tak aby kotlety nie były surowe w środku.
Mielone dla Dorotki
Mięso przełożyć do miski, dodać jajka, zeszklona cebulę, bułkę tartą i przyprawy do smaku.
Mielone dla Dorotki
Mięso z dodatkami dokładnie wyrobić na jednolitą masę.