rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Mielone na gnieździe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kotlety mielone na makaronowym gnieździe są doskonałym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Podane z sosem smakują wybornie.

Mielone na gnieździe

Składniki:

Mielone na gnieździe

 

  • 1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki
  • ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
  • 1 cebula biała
  • 3 małe ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ok 20g papryki czerwonej
  • ok 20g papryki zielonej
  • 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • szczypta chili
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej
  • 20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda)
  • 1/2 mielonej ostrej papryki

 

  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików
  • olej do obsmażenia

 

  • Sos a`la salsa:
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1//2 łyżeczki chili w proszku

Sposób przygotowania:

Mielone na gnieździe

Przygotowanie makaronu

Mielone na gnieździe
Makaron wkładamy do gotującej się wody i wyciągamy po kilku minutach

Makaron gotujemy na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzamy i układamy w naczyniu ceramicznym przeznaczonym do zapiekania.

Przygotowanie mięsa

Mielone na gnieździe
Przygotowane mięso formujemy na okrągle mielone i obtoczone w mące smażymy na złoty kolor

Warzywa wraz z czosnkiem wkładamy do rozdrabniacza i drobno siekamy. Przekładamy na natłuszczoną 2 łyżkami smakowego oleju patelnię i lekko podsmażamy. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, mąkę pszenną oraz pozostałe przyprawy, a także przestudzoną przesmażoną mieszankę warzyw. Całość mieszamy i formujemy okrągłe kotleciki, które po obtoczeniu w mące smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotowanie zpaiekanki

Mielone na gnieździe
Na dnie naczynia układamy makaron, następnie mięsne kulki i posypujemy serem

Tak przygotowane kotlety (powinno być ich tyle, co gniazd makaronowych) układamy na makaronie i posypujemy startym serem żółtym, który dodatkowo oprószamy odrobiną papryki ostrej. Zapiekamy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut. Ser ma być delikatnie zarumieniony.
Gdy zapiekanka w piekarniku zabieramy się za przygotowanie sosu:
Do rondelka wkładamy pokrojone w kostkę pomidory, przecier oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody, nie przerywając mieszania.