lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Mięso schabowe z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne schabowe z farszem oliwkowym...

Mięso schabowe z oliwkami

Składniki:

Mięso schabowe z oliwkami

 

  • 60 dag mięsa schabowego
  • 18 dag oliwek czarnych lub zielonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mięso schabowe z oliwkami
Mięso schabowe bardzo dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i smarujemy dokładnie z każdej strony pieprzem oraz solą. Cebulę obieramy, przemywamy zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Ząbki czosnku również obieramy, przemywamy zimną wodą i drobno siekamy. Oliwki czarne lub zielone drobno kroimy. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy ze sobą, a w następnej kolejności doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz sol i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Farsz oliwkowy bardzo dokładnie mieszamy. Wcześniej przygotowane mięso przekrajamy i napełniamy farszem. Schabowe mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 1 godzi i 20 minut.