Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Migdałowe kulki z fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne kuleczki z fasoli, które smakują rewelacyjnie. Nikt, kto ich spróbuje - nie zgadnie z czego są zrobione.

Migdałowe kulki z fasoli

Składniki:

Migdałowe kulki z fasoli

 

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny (użyłam masła)
  • aromat migdałowy

Do obtaczania:

  • stopiona czekolada
  • wiórki kokosowe
  • brązowy cukier
  • posypka cukrowa
  • rozdrobnione wafelki w polewie czekoladowej
  • rozdrobnione ciastka

Sposób przygotowania:

Migdałowe kulki z fasoli

Fasola:

Migdałowe kulki z fasoli
Fasola nie powinna być rozgotowana i klejąca się.

Fasolę należy zmielić na gładką masę.
(Osobiście użyłam blendera.)

Kuleczki:

Migdałowe kulki z fasoli
Polecam użycie masła zamiast margaryny. Będą smaczniejsze.

Margarynę lub masło utrzeć z cukrem.
Do masy dodać fasolę i kilka kropelek aromatu migdałowego.
Całość porządnie schłodzić w lodówce i za pomocą wilgotnych dłoni - formować kulki wielkością przypominające orzech włoski.

Obtaczanie:

Migdałowe kulki z fasoli
Podałam przykładowe składniki do obtaczania.

Uformowane kulki dokładnie obtoczyć w składnikach według własnych preferencji.


Tagi:

fasola