sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Migdałowe parowańce z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie.

Migdałowe parowańce z makiem

Składniki:

Migdałowe parowańce z makiem

Składniki

 

 

  • krem makowy
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki masy makowej

Sposób przygotowania:

Migdałowe parowańce z makiem
1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Pod koniec wlewamy masło. Gładkie i elastyczne ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

3. Na wrzące mleko wsypujemy mak. Gotujemy około 30 minut aż "zbieleje". Przelewamy przez sito i dobrze odciskamy. Mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Odkładamy 2 łyżki do makowego kremu.

4. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy miód, żurawinę, rodzynki i pokrojone w kostkę kasztany. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Na koniec wlewamy ekstrakt migdałowy według uznania.

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.

6. Na każde nakładamy jedną łyżeczkę przestudzonej masy makowej. Zlepiamy ciasto w zgrabne kuleczki tak, aby mak nie wypadł. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrosną.

7. Kluski parujemy w garnku z nakładką lub parowarze około 7 minut.

8. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy pozostały mak.

9. Parowańce możemy podawał na dwa sposoby. Układamy kilka na talerzu a po środku wyciskamy dekoratorem krem makowy lub bezpośrednio niewielką ilość na każdej bułeczce.