jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mikołajowe laski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dzieci były nimi zachwycone! A ile radości było przy ich wykonywaniu:)

Mikołajowe laski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mikołajowe laski

 

  • Składniki:
  • 200 g mąki tortowej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g masła,
  • Szczypta czerwonego barwnika,

 

Sposób przygotowania:

Mikołajowe laski
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta: jajko, cukier, masło oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe połowy. Jedną połowę delikatnie spłaszczamy i dokładamy do niej barwnik. Zagniatamy ciasto to uzyskania jednolitej czerwonej barwy. Z tak przygotowanych połówek ciasta toczymy wałeczki o średnicy około 1 cm. Wałeczki (jasny i czerwony) zaplatamy (skręcamy) ze sobą. Ucinamy odcinki około 10-12 cm. Zawijamy jeden z końców formując laskę. Tak przygotowane laski układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowe studzimy.
Mikołajowe laski
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Zagniatamy ciasto.
Mikołajowe laski
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części.
Mikołajowe laski
Do jednej z połówek dokładamy czerwony barwnik
Mikołajowe laski
Z ciast toczymy wałeczki i skecamy je ze sobą.

Tagi:

jajko jajka